Tue, 04 Apr 2017
Nya sidan

Det experimenteras för fullt bakom kulisserna med nya sidan och jag tror att jag till slut lyckats få ordning på CSS:en och inställningarna.

Som sagt kommer det bli ny layout på samma adress för den som besöker hemsidan, men den som läser i RSS-läsare kommer få lägga in http://habmala.se/blog.rss. Jag gör ingen länk nu för den finns inte ännu, men kommer att dyka upp i slutet av veckan.

Mon, 27 Mar 2017
Det är ju trevligt att vara upptagen

Som student har det varit lätt att bli väldigt tillgänglig. När jag skrivit uppsats och haft halvfartskurs på distans så har jag kunnat gå på möten alla kvällar eller jobbat både tidigt och sent med olika projekt. Nu när jag har VFU är min vardag helt annorlunda.

Jag har haft både VFU och jobb med fasta tider förut så det är inte helt ovant, men det var ett tag sen nu. Jag kan till exempel inte tvätta i tvättstugan på dagen mitt i veckan när det annars alltid är ledigt. Jag har också märkt att kvällsmötena tar mer tid än jag brukade tycka. Förra veckan gick kvällarna till politiska möten både måndag och tisdag, tentaplugg på onsdag och torsdag samt att vi fredag till söndag var i Stockholm och såg på musikal. När det är den typen av kvällar blir det lite segt att ha samma tider varje dag på VFU. Jag är dock glad att få lite rutin på dagarna, som student är det ju annars lätt att fastna på soffan om morgonen.

En av de saker jag hade tänk att jag skulle ta tag i under mars var det nya bloggverktyget. Jag köpte en del nya pentillbehör i Stockholm och skulle kunna tänka mig att dela med mig av. Jag skulle också vilja skriva några rader om musikalen egentligen. Men det känns lite olustigt att skriva på en blogg jag vet kommer försvinna inom kort. Det nya verktyget är också mycket smidigare att skriva i, framför allt är det enklare att lägga in bilder och redigera inlägg som redan är publicerade. Tyvärr kommer jag behöva byta feed. Hade det inte varit för att det blir en ny rss-länk hade jag kanske börjat föra över lite till den nya sidan redan nu.

Kontentan är att den nya hemsidan kommer se lite annorlunda ut, men nås på samma adress som vanligt. Den nya feeden kommer ha en ny adress, men annars fungera som vanligt. Jag tänker mig en lansering under april.

Wed, 15 Mar 2017
Jobbat med fel saker

Igår satt jag på balkongen en stund och pluggade. Det var riktigt skönt ute. Idag har det varit blåsigt och jag har haft ont i hela kroppen. En del av det är träningsvärk, och en del är nog något annat. Jag tror jag sov konstigt i natt för jag har haft ont i huvudet hela dagen och varit tröttare än jag gärna erkänner.

Jag har försökt komma igång flera gånger med plugget, jag har sett en halv inspelad föreläsning om gramatik men inte alls gjort allt det jag borde. Till viss del beror det på att jag varit trött hela dagen, och dels beror det på att jag inte vet vad universitetet tänker göra med min VFU. Jag har blivit lite slängd fram och tillbaka mellan olika studieguider, uppgifter och handledare. Med tanke på att VFU:n börjar nästa vecka känns det lite stressande att fortfarande inte veta vad som gäller. Jag har en del andra kurser jag skulle kunna göra vid sidan av det, som tenta-plugg för SVA och att fixa kompletteringen på min uppsats, men det har inte varit en engagerande dag.

Jag har stundom halvsovit på soffan och stundvis fixat med bloggen, det nya systemet känns lovande. Jag har förlikat mig med ett tema som jag bara ändrat lite grann i, och det verkar som att i alla fall en del av inläggen här kommer bli (relativt) enkla att flytta över, inte helt automatiska, men relativt problemfria.

Tue, 14 Mar 2017
Fler nya system

Den senaste tiden har jag använt ett par olika system för att hålla ordning på saker som behöver bli gjorda. Mitt nya (men egentligen inte längre nya) intresse för pennor har gjort att jag ofta listar saker på papper. Speciellt saker som ska göras på kort sikt, kanske samma dag, eller inom samma projekt. Det finns något skönt med att kunna kryssa för och stryka över saker efterhand som de inte längre är relevanta. Jag har också använt mig av todo.sh det är ett litet program på datorn, egentligen mer av ett skript, som presenterar en textfil skriven i ett speciellt format. På varje rad i textfilen finns en sak att göra. Varje sak kan ha datum för när den ska vara klar, när den lades in och ifall jag vill dölja den till senare. Jag kan också sortera varje rad efter olika projekt och kontext. Kontexten är mer övergripande, jag har till exempel haft en som heter skola för när jag gör skolarbete och en som heter hemmafix för exempelvis att städa av byrån i sovrummet (just det har legat i min lista sen i somras). En sista viktig funktion är att alla saker kan prioriteras från A till Z, i praktiken har jag bara i undantagsfall använt någon bokstav lägre än C.

Jag gillade verkligen systemet att sortera listan efter projekt, jag gillade att jag kunde prioritera saker i listan och det känns säkert att förlita sig på gammal teknik som textfiler. Men jag saknade att kunna lägga anteckningar eller bifoga dokument till min lista och jag saknade att kunna lägga in återkommande saker. På test kör jag därför todoist nu. Todoist var en av många olika system jag testade för att göra listor för ett par år sedan innan jag fastnade för todo.sh. Jag kommer på två saker som fick mig att välja bort det då, och båda har förändrats nu. Det ena är att för ett par år sen började det komma riktigt många appar och webbsidor för att skapa listor. Jag vet inte men jag antar att det var trendigt. Problemet på internet är att det är svårt att se vilka som kommer finnas kvar och vilka som kommer försvinna. Det har visat sig att todoist blev en av de större, men det var långt ifrån självklart då. Den garanterade långsiktigheten var en av anledningarna till att jag fastnade för todo.sh. Den andra anledningen att jag inte gillade todoist var för sorteringen. Todoist sorterar alla inlägg i projekt (de som inte tilldelas ett projekt sorteras i ett eget samlingsprojekt som kallas inbox) och utöver det kan man lägga labels till inläggen. När jag använde todoist tidigare kände jag inte att detta tillförde mycket och jag tyckte det var lite bökigt och komplicerat, men efter att ha vant mig vid kontext och projekt från todo.sh känns det som ett bra system. Så länge jag har i åtanke att kontext motsvaras av projekt och projekt motsvaras av label så funkar det ganska bra.

Jag har testkört todoist ett par dagar nu och jag saknar en dedikerad klient på datorn, som det är nu finns det bara i webbläsaren till linux (officiellt i alla fall). Men i övrigt känns det bra. Jag har också testkört ett nytt bloggverktyg. Jag har de senaste åren arbetet bara med textfiler och python-skript (PyBlosxom) som genererar html från textfilerna. Det har inte varit helt smidigt dock. Vissa layout-grejer som jag inte gör så ofta måste jag kolla upp varje gång jag gör för att se hur jag gjorde senast och det tar en hel del tid om jag skulle gå in och redigera eller uppdatera någonting. Det är ett smidigt system att publicera i, men inte att driva som en levande sida. Av den anledningen har jag kollat runt lite och fastnat för Grav och det verkar riktigt trevligt. Jag har bara svårt att lyckas ordna med något av deras temas så att det ser ut som jag vill ha det. Men antagligen kommer det komma en nystart på bloggen med Grav som underliggande plattform. Inte nu, men om ett par veckor kanske.

Mon, 27 Feb 2017
Efter Calcon

I helgen har det varit Calcon och det har över lag gått väldigt bra. Jag har inte jobbat natt som jag gjort de senaste åren utan har istället haft pass i entrén under eftermiddagarna, problemlöst under förmiddagarna och spelat lite på lördagskvällen. Det har varit riktigt skönt att gå hem och sova på nätterna. En stor del av hur smidigt Calcon har fungerat för oss som drivit det är att vi har haft hjälp av ett dedikerat team med personer som städat i korridorerna och fixat i köket. Calcon hade varit riktigt tungt att driva utan dem, som blivit viktigare efterhand som vi blivit en mer slimmad grupp av erfarna engagerade. Det har gjort särskild skillnad eftersom Calcon slog besöksrekord iår igen.

Östran hade ett större inslag, men det är bakom betalvägg, Public service gjorde också artiklar dock. Länkar till SVT för jag hittar inte sändningen från Sveriges Radio.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/spelkonvent-i-kalmar-lockade-hundratals

Vi är några stycken som funderat ett tag på att ta ett steg tillbaka från Calcon. Jag är en av dem som sagt att vi inte kommer att vara med i styrelsearbetet under året som kommer och det känns lite konstigt. Jag har varit med och drivit det i åtta år nu, och har jobbat på calcon i tio år. Jag tror det är hög tid att låta andra kliva fram istället. Vi har haft några nya som verkat engagerade senaste åren och jag hoppas att det blir enklare för dem att ta större plats om några av oss gamla kliver åt sidan. Jag hoppas att jag är välkommen tillbaka att arbeta under Calcon-helgen, men det ska bli lite skönt att låta någon annan ta ansvar för att driva igenom detaljerna under året.

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom